Ostoskori

Lahjanpäivä

By | Yleinen

Lahjanpäivä 7.8.2021

Tänään on vietetty Lahjanpäivää, joka suomalaisessa kalenterissa on paitsi Lahja-nimisen naisen nimipäivä, mutta myös lahjatavaraliikkeiden erillinen teemapäivä, jolloin on muistettu asiakkaita pikkulahjoin. Mutta onko meillä vielä lahjatavaraliikkeitä? Vai ovatko ne muuttuneet sisustusliikkeiksi, tavaratalojen lahjaosastoiksi tai ainoastaan verkkokaupoiksi? Hybridikaupoiksi?

Annamme ja saamme yhä lahjoja, mutta niin tavat kuin lahjatkin ovat muuttuneet valtavasti viimeisten vuosien aikana. Eettiset ja hyväntekeväisyyslahjat yleistyivät voimakkaasti 2000-luvun alkupuolella. Tällä vuosikymmenellä tarjoamme yhä enemmän elämyslahjoja ja jopa omaa aikaamme, sillä tavaraa sellaisenaan on kaikilla jo liikaakin. Lahjakortit erilaisiin hoitoihin tai selkeät rahakuoret ovat hyvin yleisiä muistamisia esimerkiksi valmistuneita huomioitaessa.

Suomessa ensimmäiset joululahjat on hankittu ja annettu 1700-luvun porvariperheissä ja 1800-luvulta on tietoa jo kartanoiden ja pappiloiden laajemmista lahjaperinteistä. Aluksi lahjat on valmistettu itse ja ne ovat olleet elintarvikkeita, vaatteita ja erilaisia pukimia. Pian kuitenkin ostettavat lahjatavarat yleistyivät ja erityisesti Saksasta tuodut nuket, soittorasiat, tinasotilaat ja muut lelut yleistyivät lasten lahjoina. 1900-luvulla yleisimpiä lahjoja olivat valokuva-albumit, seinätaulut, henkselit, käsineet, pelit ja erilaiset lehdet, myös kirjat ja allakat. Postimyynti yleistyi ja kansainvälisen kaupan tarjontaa saapui pohjoismaihin.

Sotien jälkeen ja erityisesti 1960-luvulla lahjaksi annettiin kotimaista lasia: Wirkkalaa, Sarpanevaa, Oiva Toikkaa. Hääpöydillä olivat Nurmesniemen punainen pata sulassa sovussa erilaisten lasien kanssa. Tämän tyyppisiä design lahjoja löytyi vielä alkuperäisissä pakkauksissa, kenties kerran tai pari käytettyinä, kun tyhjensin äitini omakotitaloa. Marimekon kuosit tulivat tutuiksi 1970-luvulla ja skoolit vuosikymmen kaksi myöhemmin. Sitten oli Kalevalaisten korujen vuosikymmenet ja vuosipäiviään viettävät ihmiset saattoivat saada kolmekin samanlaista korua lahjaksi.

Kun itse perustin sisustus- ja lahjaliikkeen 2001, myin kauniisti paketoituja häälahjoja, joululahjoja, vuosilahjoja ja opettajien muistamisia. Alkuvuosina pakkasimme villaisia filttejä kuohuviinilasien kanssa, mukaan sävyyn sopivat servietit ja suuren lahjan viimeisteli arvokas silkkinauha tarkasti harkittuine kortteineen. Asiakas saattoi joskus jopa tuoda tattingerinsa tai hennesynsä ja pyytää sitä tarjottimen ja lasien kanssa pakettiin. Se oli lahjatavarakaupan kulta-aikaa. Ja silloin meillä oli useita teemapäiviä vuodessa. Kaiholla muistelen asiakaskohtaamisia niin suurten juhlien kuin joulujenkin aikaan. Pikkuhiljaa kehittyivät myös opettajalahjat ja taisipa musiikkiopiston rehtori saada ihan täyden tusinan nuotillisia mukeja, kun jokainen oppilas yhden sellaisen vei kiitoslahjana. Maaseutuliikkeessä oli tapana kertoa, kenelle lahja menee ja yhdessä mietittiin, mikä olisi juuri oikea ja sopiva muistaminen. Meillä oli jopa muistikirja, johon saatettiin merkitä asiakkaan toiveita ja näin hän sai juuri toivomiaan lahjoja.

Tänä vuonna toimimme hybridikauppana, muttei se estä palvelemasta asiakkaita erityisesti huomioiden. Jaamme ostoksia juuri tänään tehneille asiakkaille lahjatuotteita mukaan tilaukseen ja vietämme näin yhdessä Lahjanpäivää. Turhan tilpehööperin aika on ohitse ja nyt annetaan kestäviä, ympäristöystävällisiä lahjoja ja muistetaan arkea piristäen.

Hyvää Lahjanpäivää Kaikille!

Gingham kuosi

By | Yleinen
Gingham on yksi kaikkien aikojen suosituin kuosiklassikko
Meille kaikille tuttu ruutukuosi, virallisesti Gingham tai Pepita, on jo vuosisatoja toistunut eri väreissä ja eri kokoisena ruutuna aina keittiötekstiileistä vaatteisiin. Mekin halusimme ottaa tämän kauniin klassikon kokoelmiimme ja lanseerasimme kaksi uutta More Joy keittiöliinaa ruutukuoseilla. Otimme syksyn väreiksi satokauden vihreän ja joulun punaisen. Lisää värejä tulee sitten seuraavaan sesonkiin. Kuvassa päällimmäisenä on uusi Syyslehtiä kuosi.
Gingham on palttinasidoksista puuvillakangasta, joka on kudottu valkoisella ja värillisellä langalla ruutu- tai raitakuosiksi. Pieniruutuista Gingham-kangasta kutsuttiin aikoinaan kauppanimellä sairaanhoitajakangas. Näin kertoo wikipedia. Ja Suomessa armeijan ruutukuvioisilla päiväpeitteillä on opetettu nuoria miehiä petaamaan sänky viivasuoraan. Muistan kun oma poikaystävä palasi ensimmäisille lomilleen ja isoäidin virkkaama päiväpeite oli ruutusuorassa tähtineen ja ruusuineen, tarkalla silmällä ja nopeilla liikkeillä. Kuvassa Ginghamin kanssa uusi Kurpitsa kuosi, joka sopii vaikka Halloween juhlien tuliaislahjaksi.
Ruutukuosi kehitettiin 1600-luvulla Intiassa, josta sitä tuotiin Eurooppaan. Manchesterilaiset kutomot ryhtyivät valmistamaan kuosia 1800-luvulla, ja sen valmistus levisi eri puolille Eurooppaa. Ranskassa kuosia valmistettiin Vichy nimisessä kaupungissa, jonka mukaisesti kuosia kutsutaan yhä tänään. Gingham on yksi maailman laajimmin ja monipuolisimmin käytetty kuosi ja se löytyy miltei kaikista mahdollisista tuotekategorioista aina keittiötarvikkeista verhoilukankaisiin, tapetteihin, koristenauhoihin, piknikpeittoihin jne.
Gingham kuosia on käytetty myös vaatteissa ja yhä edelleen koulupuvuissakin. Muistamme kaikki kuinka Brigitte Bardot vihittiin vaaleanpunaisessa ruutumekossa ja myöhemmin kangasta kutsuttiinkin usein BB-ruuduksi. Monet kuuluisuudet kuten Katherine Hepburn, Marilyn Monroe ja Jane Fonda pukeutuivat hekin näyttävästi tähän klassikkokuosiin. Jackie Kennedy näytti, että kuosi sopii myös edustukseen.
Ruutukuosi sopiikin aina vauvasta vaariin, sesongista sesonkiin aina kevään pöytäliinoista jouluun ja meistä jokainen voi käyttää omaa mielikuvitustaan ruutukuosin kanssa. Ginghamin 500-vuotinen historia on yksinkertaisesti todiste siitä, ettei se koskaan jää pois muodista.
Täältä löydät More Joyn omat klassikot. Teimme Sinulle uusia, helposti ostettavia paketteja:

https://morejoy.fi/product-category/tiskiratit/