Vastuullisesti Suomesta

BLOG

Ekologinen siivouspäivä

Ekologinen siivouspäivä rakentuu paitsi kestävistä ja pestävistä välineistä, myös pesuaineista, joista parhaat löytyvät omasta keittiön kaapista. Ota blogin vinkit käyttöön ja säästä kuluissa.

Ekologinen siivouspäivä alkaa siitä, että virität mielimusiikin soimaan ja nautit aamiaisen kaikessa rauhassa ilman kiirettä. Aurinko näyttää kyllä missä on pölyä ja mistä pyyhkiä. Mutta sitten kääritään hihat ja tehdään se juuri tälle päivälle tarkoitettu siivous. On nimittäin tekniikka, jossa ei tunneta sanaa suursiivous lainkaan. Kun jakaa erilaiset siivouksen askareet pitkin viikkoa tai kuukautta, ei mikään päivä ole aamusta iltaan pelkkää siivoamista. Koti pysyy kunnossa kaiken aikaa, eikä pinttynyttä likaa pääse syntymään.

Ekologiset siivousvälineet keittiön kaapista

Ekologiset siivousvälineet ovat aina korkealaatuisia, pestäviä ja kestäviä. Pesuaineetkin löytyvät pääsääntöisesti omasta keittiön kaapista; ruokakomerostasi. Listaamme seuraavaksi eri aineet ja mitä kaikkea niillä voikaan tehdä. Hyvä on jo tässä vaiheessa muistuttaa, että jokaiselle pinnalle tulisi olla oma siivousliina, keittiön pöydille oma, kylpyhuoneeseen omansa. Ota listalta vinkkimme käyttöön omien tarpeiden mukaan.

RUOKASOODA

Edullinen jokaisen kodin ihmeaine on sooda, jota myydään suurissakin purkeissa, sillä isoäidit kautta aikojen ovat käyttäneet soodaa monella tavalla.

  1. Päivän jalassa olleet kengät tuoksahtavat eteisessä. Ripottele kuiviin kenkiin reilusti soodaa yön ajaksi. Aamulla kopistelet kengät tyhjiksi ja tarvittaessa imuroit rakeisen soodan pois. Fresh steps!

2. Haluat jouluksi villamaton lattialle, mutta se tuoksuu kellarilta. Ripottele soodaa matolle, voit vaikka hangata hieman ja antaa vaikuttaa 1-2 tuntia tai yön yli. Imuroi matto ja raikasta tuli.

3. Lasten ja lemmikin pehmolelut ovat leikeissä nuhjaantuneet. Hankaa soodaa pehmolelun pintaan ja ravistele pois. Pieni määrä pehmoleluun jäänyttä soodaa ei ole vaarallista, vaikka sitä vähän nuolaisisi.

4. Pyyhit jääkaapin ja se tuoksuu silti tunkkaiselta. Laita kupillinen soodaa ylähyllylle yöksi ja se imee tuoksut pois.

5. Rasvatahra pöytäliinassa harmittaa juhlien jälkeen. Tee soodasta ja vedestä tahna, hiero sitä rasvatahraan ja anna vaikuttaa puoli tuntia. Liina pesukoneeseen ja puhdasta tuli. Samalla puhdistui myös pesukone kirkkaan kiiltäväksi.

6. Hopeakorut ovat tummuneet ja kaksi tuntia aikaa juhliin. Kattilaan vettä, soodaa ja alumiinipaperista suikaleita. Korut kattilaan ja hellavarainen kiehautus. Huuhtele korut ja kuivaa kirkastuneet korut käyttöön kuin ne olisivat uusia.

7. Viemäri ei vedä kunnolla. Ripottele soodaa viemäriin ja kaada kirkasta etikkaa päälle. Soodan ja etikan seos kuohuu hetken. Huuhtele hyvin ja nauti suihkusta kaikessa rauhassa.

SITRUUNA JA SUOLA

8. Leikkasit juuri sipulia ja kalaa leikkuulaudalla, jonka tuoksu ei ole ihan toivottua. Halkaise sitruuna ja hiero puolikasta suolapedillä. Hankaa suolasitruunaa puisen laudan päällä ja se desinfioituu kiitos sitruunamehussa olevan sitruunahapon. Kun leikkaat tämän jälkeen palan leipää, siihen tulee ihana aromi ihan kaupan päälle. Ja muistathan, että jo puu leikkuulaudan materiaalina on bakteereja tappava – muovi tekee päinvastoin eli pois muoviset leikkuulaudat, niitä ei saa pesemälläkään puhtaaksi.

9. Kylpyhuoneen pinttyneet laatat osuvat silmiisi. Puolikas sitruuna pelastaa. Hankaa sitruunalla laatat ja saumat kirkkaiksi ja jos tuntuu, ettei tulosta tule, lisää sitruunan pintaan suolaa.

10. Teit puutarhatöitä koko viikonlopun ja kädet tummuivat. Halkaise sitruuna ja työnnä sormet sormi kerrallaan sitruunan sisään ja kierrä sitruuna. Hieman voi kirvellä, mutta puhdasta tulee.

YKSI TISKIRÄTTI VASTAA 20 TALOUSPAPERIRULLAA

Tiesitkö, että yhdellä selluloosakuituisella siivousliinalla pyyhkii enemmän kuin 20 talouspaperirullan paperimäärällä. Ja lopulta liina on biojätettä, joten sen voi hävittää vaikka kukkapenkissä uudeksi energiaksi. Teollinen valmistus useaan kertaan käytettävällä selluloosaliinalla on myös ympäristöystävällisempi prosessi kuin talouspaperin tuotanto kokonaisuudessaan. Jos ei itseään miellyttävää ja arkea piristävää liinaa löydy seuraavan linkin takaa, laita meille idea siitä, millaisia liinoja haluaisit. Suunnittelu ottaa mielellään työpöydälle ja piirtimien kärkeen juuri sinun toiveet. www.morejoy.fi/tiskirätit

PÖLY ON VAIN ENKELTEN ASKELIA

Ja lopulta lohduttava tarina vuosien takaa niille, jotka eivät aina jaksa pyyhkiä ja kiillottaa pöydän pintoja: Ystäväni sanoi stressaantuneelle ja pölyä murehtineelle naapurilleen, että antaa pölyn joskus olla – nehän ovat vain enkelten askeljälkiä auringossa. Ehtii ne pyyhkiä ensi viikollakin.

Ostoskori
Hae tuotteet