Vastuullisesti Suomesta

BLOG

Ympäristövastuu ja EkoKompassi sertifikaatti

Ympäristövastuu tarkoittaa meille konkreettisia tekoja omassa toiminnassamme. Olemme sitoutuneet säästämään luonnon resursseja ja lisäämään positiivisia vaikutuksia ympäristöön. Osoituksena tästä, meille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti.

More Joy Oy on aina toiminut vastuullisesti ja seurannut tarkasti materiaalien toimittajia ja koko verkostoa, jonka kanssa olemme vuorovaikutuksessa. Koska haluamme myös itse olla luotettava ja avoimesti toimiva kumppani, dokumentoimme koko liiketoimintamme eri osa-alueet. Kumppanina käytimme Suomen luonnonsuojeluliiton Ekokompassi ympäristöjärjestelmää, jonka kautta saimme ympäristöasiantuntija Mikko Heikkisen johtamaan prosessia. Ulkopuolinen ja riippumaton auditointi tehtiin 23.6.2022. Meille myönnettiin Ekokompassi sertifikaatti. Prosessi kokonaisuudessaan oli antoisa. Kerron alla tarkemmin toiminnastamme ja ympäristöajattelustamme, jota pyrimme kokoajan kehittämään eteenpäin.

Ympäristövastuu suunnittelijan pöydällä

Ympäristövastuu on tärkeä osa More Joy:n strategiaa ja ollut sitä jo perustamisesta, vuodesta 1997 lähtien. Toimimme maaseudulla ja painamme omassa tuotantolaitoksessa biohajoavia tekstiilejä; tiskirättejä ja keittiöpyyhkeitä. Haluamme tuoda lisää iloa arkeen suomalaisella muotoilulla ja käyttötuotteilla, jotka kestävät kulutusta. Ympäristöasiat ovat osa koko päätöksentekoamme ja prosessejamme aina tuotteiden tarveperusteisesta suunnittelusta kestävään käyttöön ja lopulta hävittämiseen biojätteenä. Tiesitkö, että 17 talouspaperirullaa voidaan korvata yhdellä keittiöliinalla? Molemmat maatuvat kyllä, mutta jos vertaat 17 talouspaperirullan ja yhden keittiöliinan tilavuusmittaa, havaitset, että pelkästään jo kuljetuskustannuksista syntyy merkittävä säästö.

Materiaalivalinnat

Halu toimia vastuullisesti näkyy ympäristöystävällisten materiaalien hankinnoissa ja tuotantoprosessin keskitetyssä ohjauksessa. Auditoimme itse ruotsalaisen tehtaan, josta emme saaneet materiaaleihin liittyviä dokumentteja nähtäväksi eikä meille pyynnöstäkään selvitetty selluloosan alkuperää. Lisäksi auditoijan pääsy tehtaan jälkikäsittelyyn estettiin. Saksalainen tehdas kierrätti meidät koko prosessin läpi, saimme sertifikaatit, katsoimme kaikki varastot, kuitukuljetuspakkaukset sekä prosessit. Saimme myös haastatella haluamamme työntekijät tehtaalla. Saksalainen tehdas käyttää maailman puhtainta, norjalaista FSC-metsäsertifioitua selluloosaa säästääkseen tuotantoprosesseissa vettä ja ylimääräisiä pesuja. Puuvilla on intialaista, lankavalmistukseen kelpaamatonta ja liian lyhytkuituista, joten sen sijaan, että se päätyisi jätteeksi, se päätyy keittiöliinan materiaaliksi. Prosessin suola ja vesi kierrätetään ja käytetään uudelleen. Olemme itse korvanneet jo 90 % painostamme kokonaan vedettömällä vaihtoehdolla ja rakensimme digitaalisen painolinjan 2020. Luovumme vettä käyttävästä silkkipainotekniikasta kokonaan 2025 vuoden loppuun mennessä.

Energia ja logistiikka

Energia- ja materiaalitehokuuden parantaminen on osa päivittäistä arkeamme. Selvitämme parhaillaan aurinko- ja tuulienergian hyödyntämistä ja siirtymän järkevintä ajankohtaa. Valaistuksen uusiminen led-valoihin on aloitettu 2020 ja kannustamme kaikkia asiakkaitamme samaan. Myös logistiikan oikeilla valinnoilla säästämme turhia kuljetuksia ja valitsemme ne, joista on vähiten haittaa. Tilamme esimerkiksi materiaalia harvemmin ja suurempia määriä, jolloin yhdellä kuljetuksella saadaan koko vuoden tarpeet täytettyä.

Jätteiden lajitteluvikit

Mittaamme ja raportoimme ympäristövaikutuksiamme vuosittain ja asetamme uusia tavoitteita yhä ympäristöystävällisemmän toiminnan kehittämiseksi. Jätteiden lajittelu kehittyi meillä Ekokompassin prosessissa edelleen ja vaikka tuotamme hyvin vähän jätettä, opimme, että energiajätteemme onkin pääsääntöisesti kartonkijätettä – uusi osoite siis tarranauhojen ja arkkien pohjapapereille. Miten tämän voi testata kotona? Revi paperi/muovikalvon tuntuinen materiaali. Jos se ei veny sitkeästi vaan repeää niin, että näet kuituhapsua repeämisreunassa, laitat kartonkijätteisiin. Entä erilaisten jogurttipurkkien kannet? Rypistä kansi kädessäsi. Jos se jää ryppyyn, lajittele metallijätteeseen. Jos kansi avautuu, lajittele muovijätteeseen. Ja tiskirätti hävitetään kuten blogin kuvassa: Kääri yrtin ympärille ja istuta hengittävään ruukkuun. Liina kosteuttaa ja lopulta maatuu kokonaan – zerowaste!

Sosiaalinen vastuu ja yhteistyö järjestöjen kanssa

Teemme myös yhteistyötä erilaisten järjestöjen kanssa. Tuemme vuosittain Suomen luonnonsuojeluliiton sekä WWF:n toimintaa. Aikaisemmin olemme usean vuoden ajan toimineet Plan Internationalin kanssa rakentaen tytöille kouluja kehitysmaihin. Miksi sitten olemme valinneet juuri nämä kumppanit? Siksi, että heidän toimintansa on avointa, läpinäkyvää ja paljon aikaan saavaa eivätkä hallinnolliset kustannukset ylitä yli 20 % liikevaihdosta.

Suomen ekoyrittäjät kumppanuus

Haluamme toimintamme esimerkillä kannustaa asiakkaitamme ja sidosryhmiämme kehittämään toimintaansa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Olemme myös mukana Suomen Ekoyrittäjissä, jossa viemme yhdessä ympäristömyönteistä kuluttajakäyttäytymistä voimakkaasti eteenpäin. Yhdessä olemme aina enemmän.

Luit juuri ympäristölupauksemme pääkohdat. Nyt meillä on tarkasti dokumentoitu ohjelma ja sertifikaatti, jota noudattaa. Se ei kuitenkaan riitä, vaan seuraava tavoitteemme on kansainvälinen ISO 14001 ympäristösertifikaatti eli yhä laajempi ja tarkempi ohjelma oman ympäristömme parhaaksi.

Ostoskori
Hae tuotteet