BLOG

Isoäidin piparkakut

Anna joulun tuoksujen saapua keittiöösi ja leivo pipareita lempimuoteilla. Alla 40-luvun resepti ja parhaat leivontavinkit.

Pippurikakku vai Pipari

Meidän kaikkien rakastamalla piparilla on pitkä historia. Jo faaraoiden Egyptissä leivottiin mausteisia hunajakakkuja, jotka olivat jumalten ruokaa. Antiikin Kreikan ja ristiretkeläisten mukana herkut saapuivat myös Eurooppaan ja aina Suomeen saakka. Turusta on löytynyt dokumentti vuodelta 1685, jossa mainitaan Saksasta tuoduksi kaksi tynnyrillistä pippurikakkuja. Nimi tuli siitä, että inkiväärin, pomeranssinkuoren ja neilikan lisäksi taikinaan oli lisätty maustepippuria. Pepparkakor on säilynyt koko ajan ruotsinkielisessä nimessä, mutta suomessa puhutaan pipareista eikä pippurikakuista.

Piparkakkuresepti isoäidiltä

Jaamme kaupassamme teille kaikille jo 1940-luvulta omistajamme, Susannan suvussa kulkeneen reseptin, jonka painoimme tiskirätiksi Jouluiset Piparkakut. Resepti pysyy tallessa koko joululeivonnan ajan ja samalla saat siivottua jauhot pöytien pinnoilta – käytännöllistä, eikö totta? Ja jollet ehdi itse leipomaan, tekaise kiva lahjapaketti kokoamalla mausteet ja tarvikkeet yhteen ja koristelemalla paketti juuri tällä reseptiliinalla. Kiva, helppo ja ekologinen lahja vaikka naapurille. Vasemmassa ylänurkassa on tilaa nauhaa varten tarvittavalle viillolle, jonka voit tehdä terävällä veitsellä.

Näin leivot tarttumattomia taikinoita

Jauhota aina pöytä ennen taikinan kaulitsemista. Ripottele hieman jauhoja myös taikinan päälle. Parhaan taikinalevyn saat aikaan yön yli pakastimessa levänneellä marmorikaulimella. Kaupoissa on myös teräksisiä ja muovisia kaulimia, jotka ovat onttoja sisältä. Ne voi täyttää kylmällä vedellä ja korkki vain huolellisesti kiinni. Kauli ohut levy ja ota esiin kauneimmat piparimuottisi.

Piparimuottien symboliikka

Nykyään saatavilla on kaikenlaisia muotteja aina muumeista ja unikko-kukista autoihin ja jopa erilaisiin koirarotuihin. Perinteisten muottien symboliikka on katoamassa, mutta tiesitkö, että possupiparilla on historialliset juurensa jo viikinkien uhrileivässä? Niiden avulla toivottiin rikkauksia ja menestystä. Kukkamuotit puolestaan kuvastivat hyvää satoa tai hedelmällisyyttä. Usko, toivo ja rakkaus ovat ikuisia teemoja sydämineen, tähtineen ja lintuineen. Meille lintu on myös rauhan vertauskuva ja varmasti suosittu erityisesti tänä jouluna.

Muottien koko haastaa leipojaa

Taikinalevyn kaulitsemisen jälkeen, muotit kannattaa asetella niin, ettei väleihin jäisi ylimääräistä taikinaa. Tässä täytyy vain muistaa, että laittaa yhtä piparikokoa yhdelle uunipellille. Muuten pienet palavat ja isot eivät kypsy tarpeeksi. Eli kaikki uunipellit ja pöytätasot käyttöön.

Näin säästät sähköä

Kun pipareita leipoo, on paistoaika vain muutamia minuutteja. Siksi kannattaakin ensin leipoa kaikki piparit valmiiksi ja vasta sitten lämmittää uuni. Lisäksi voit tehdä laatikkoruokia tai leipää jälkilämmöillä, kun piparit ovat valmiita. Vähintään uunissa paahdettavat juurekset kannattaa ajoittaa leivontaillan jälkilämmöille.

Hukkataikinan hyötykäyttö

Mitään syötävää ei kannata heittää pois. Kun taikinaa on vähän jäljellä ja kaikki tarpeelliset piparit leivottuna, voi lopputaikinasta pyöritellä tankoja. Ne voi litistää tai kuvioida piparimuottien reunoilla. Näin saat glögi-iltaan piparitikkuja, joita voi koristella makeaksi sulalla valkosuklaalla. Suolaiset tikut syntyvät pehmennetystä sinihomejuustosta.

Lahjavinkit pikkujouluihin ja joulumyyjäisiin

  1. Kokoa pipareista pino, kiedo sellofaaniin ja laita päälle Anna-Mari Westin suunnittelema Onnellista joulua liina.
  2. Mausteet purkkiin tai kaikki taikina-ainekset kauniiseen koriin ja reseptiliina päälle.
  3. Glögipullon ympärille syksyn lämpimissä sävyissä oleva Syysglögi liina ja koristeluun kanelitanko ja pari piparia nauhaan roikkumaan.
  4. Piparit laatikkoon ja toivotukseksi Tulkoon joulu tiskirätti.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Ostoskori
Hae tuotteet