Tiskirätti Juusto
4,80 €
- Selluloosa – Puuvilla
- Konepestävä
- Biohajoava
- Vesipohjaiset pigmenttivärit
Tiskirätti Juusto on ihana pieni lisä juustotarjottimen kylkeen ja liina toimii vaikka pienenä lautasena juustojen alla. Voit koota kauniin juustotarjottimen myös lahjaksi vaikka tupaantuliaisiin ja liittää tämän liinan kortiksi eli tämä kortti tulee sitten juhlien jälkeen ihan käyttöön.
467 varastossa
Tiskirätti Juusto on tehty kaikkien herkkusuiden käteen sopivaksi siivousliinaksi. Siivouksen jälkeen voi palkita itsensä sitten omalla lempijuustolla. Nyt on hyvin trendikästä valmistaa mozzarellaa ja uunijuustoja ihan itse. Halloum ja muut grillijuustot kulkevat yhä enemmän mukana salaateissa. Juustoilla on myös pitkä historia.
Juustojen teko on ollut tunnettua jo Mesopotamiassa eli jo 5000 vuotta ennen meidän ajanlaskumme alkua. Tuolloin juustot olivat happamia ja kermaisia. Vuohenjuustoa on valmistettu puolestaan antiikin Kreikassa ja sitä on jopa määrätty lääkkeeksi tulehduksiin. Proteiinipitoiset juustot ovat olleet myös varhaisissa sodissa yksi tärkeä ruokavalion osa ja roomalaiset toivat paljon erilaisia juustoja maiden valloitusretkiltä, jolloin juusto ja sen eri variaatiot alkoivat yleistyä.
Euroopassa yksi vanhimpia ja tunnetuimpia juustomaita on Hollanti, joka hansaliittojen aikaan toi juustoa myös Itämeren maihin. Pohjoismaissa saatiin selville mikrobien osuus juustojen valmistuksessa ja juustojen tuotanto monipuolistui. Erilaisten juustoreseptien ja tekniikkojen monipuolistuminen oli mahdollista kauppiaiden lisäksi siitä syystä, että luostarit valmistivat juustoja. Papisto kirjasi ylös reseptejä, jotka ovat tallessa tänäkin päivänä.
Suomessa on useita juustoloita, joista tunnetuimpia ovat Valio, Juustoportti, Riitan herkku, Kuusamon Juusto, jokilaakson Juusto, Maitomaa, Maitokolmio ja Ahvenanmaalla toimiva Ålands Centralandeslag. Pienjuustoloita löytyy myös ja he tarjoavat erinomaisia vaihtoehtoja. Historia Suomessa juustojen valmistuksen osalta ylettyy hansaliittojen aikaan. juustot olivat voihin verrattavia tuotteita, joilla talonpojat pystyivät myös suorittamaan veronsa papistolle ja valtiolle. Suomessa juustoja opittiin myös savustamaan ja niiden vienti Ruotsiin käynnistyi.
Kuinka juustoa tehdään? Juusto valmistetaan maidosta, joka voi olla lehmän, lampaan, vuohen tai poron maitoa. Maidosta erotetaan hera. Jos haluat valmistaa yhden kilon juustoa, tarvitset siihen noin 10 litraa maitoa.
Tee näin: Lämmitä maito noin +30-asteiseksi. Sen saostumista voit nopeuttaa juoksutteella. Irrota hera juustomassasta puristamalla tai kuumentamalla: mitä tarkemmin poistat nesteen, sitä kovempaa juustosta tulee. Laita saatu juustomassa muotteihin, suolaa ja tee reikiä, jos haluat tuottaa homejuustoa. Juuston makuun, paksuuteen ja koostumukseen voit vaikuttaa juuston tekovaiheessa muun muassa erityyppisten mikrobikantojen käytöllä sekä erilaisella kuumennuksella, sekoituksella ja leikkauksella. Suolan lisäksi juustoja voi maustaa yrteillä, pippureilla, chilillä tai miksei makeillakin mausteilla eri käyttötarpeiden mukaan. Lopuksi juuston voi antaa kypsyä säilyttämällä sitä viileässä kellarissa tai jääkaapissa. Luo omilla mausteilla ja säilytysajoilla vaikka oman suvun juustoperinne itse tehdyillä juustoilla ja kirjaa reseptisi jälkipolville.