Tiskirätti Juusto

Tiskirätti Juusto

4,80 

Tiskirätti Juusto on ihana pieni lisä juustotarjottimen kylkeen ja liina toimii vaikka pienenä lautasena juustojen alla. Voit koota kauniin juustotarjottimen myös lahjaksi vaikka tupaantuliaisiin ja liittää tämän liinan kortiksi eli tämä kortti tulee sitten juhlien jälkeen ihan käyttöön.
FI:
Kuvaus

Tiskirätti Juusto on tehty kaikkien herkkusuiden käteen sopivaksi siivousliinaksi. Siivouksen jälkeen voi palkita itsensä sitten omalla lempijuustolla. Nyt on hyvin trendikästä valmistaa mozzarellaa ja uunijuustoja ihan itse. Halloum ja muut grillijuustot kulkevat yhä enemmän mukana salaateissa. Juustoilla on myös pitkä historia.

Juustojen teko on ollut tunnettua jo Mesopotamiassa eli jo 5000 vuotta ennen meidän ajanlaskumme alkua. Tuolloin juustot olivat happamia ja kermaisia. Vuohenjuustoa on valmistettu puolestaan antiikin Kreikassa ja sitä on jopa määrätty lääkkeeksi tulehduksiin. Proteiinipitoiset juustot ovat olleet myös varhaisissa sodissa yksi tärkeä ruokavalion osa ja roomalaiset toivat paljon erilaisia juustoja maiden valloitusretkiltä, jolloin juusto ja sen eri variaatiot alkoivat yleistyä.

Euroopassa yksi vanhimpia ja tunnetuimpia juustomaita on Hollanti, joka hansaliittojen aikaan toi juustoa myös Itämeren maihin. Pohjoismaissa saatiin selville mikrobien osuus juustojen valmistuksessa ja juustojen tuotanto monipuolistui. Erilaisten juustoreseptien ja tekniikkojen monipuolistuminen oli mahdollista kauppiaiden lisäksi siitä syystä, että luostarit valmistivat juustoja. Papisto kirjasi ylös reseptejä, jotka ovat tallessa tänäkin päivänä.

Suomessa on useita juustoloita, joista tunnetuimpia ovat Valio, Juustoportti, Riitan herkku, Kuusamon Juusto, jokilaakson Juusto, Maitomaa, Maitokolmio ja Ahvenanmaalla toimiva Ålands Centralandeslag. Pienjuustoloita löytyy myös ja he tarjoavat erinomaisia vaihtoehtoja. Historia Suomessa juustojen valmistuksen osalta ylettyy hansaliittojen aikaan. juustot olivat voihin verrattavia tuotteita, joilla talonpojat pystyivät myös suorittamaan veronsa papistolle ja valtiolle. Suomessa juustoja opittiin myös savustamaan ja niiden vienti Ruotsiin käynnistyi.

Kuinka juustoa tehdään? Juusto valmistetaan maidosta, joka voi olla lehmän, lampaan, vuohen tai poron maitoa. Maidosta erotetaan hera. Jos haluat valmistaa yhden kilon juustoa, tarvitset siihen noin 10 litraa maitoa.

Tee näin: Lämmitä maito noin +30-asteiseksi. Sen saostumista voit nopeuttaa juoksutteella. Irrota hera juustomassasta puristamalla tai kuumentamalla: mitä tarkemmin poistat nesteen, sitä kovempaa juustosta tulee. Laita saatu juustomassa muotteihin, suolaa ja tee reikiä, jos haluat tuottaa homejuustoa. Juuston makuun, paksuuteen ja koostumukseen voit vaikuttaa juuston tekovaiheessa muun muassa erityyppisten mikrobikantojen käytöllä sekä erilaisella kuumennuksella, sekoituksella ja leikkauksella. Suolan lisäksi juustoja voi maustaa yrteillä, pippureilla, chilillä tai miksei makeillakin mausteilla eri käyttötarpeiden mukaan. Lopuksi juuston voi antaa kypsyä säilyttämällä sitä viileässä kellarissa tai jääkaapissa. Luo omilla mausteilla ja säilytysajoilla vaikka oman suvun juustoperinne itse tehdyillä juustoilla ja kirjaa reseptisi jälkipolville.

Juustoilla on paljon erilaisia terveysvaikutuksia. Juustojen rasvakoostumus vaikuttaa paljon siihen, onko juusto terveellistä vai ei. Vihannesten ja kasvisten kanssa juustot, etenkin raejuustot, auttavat myös painonhallinnassa. Toisaalta hyvin kermaiset juustot, joiden kanssa saatetaan nauttia viiniä ja pikkusolaista naposteltavaa, saattaa kohottaa painoa.
Kuinka koota juustotarjotin: Juuston suositeltava määrä yhtä henkilöä kohden on 150-200 g. Valitse mukaan mietoja ja vahvempia juustoja: Emmental, Gouda, valkohomejuusto, sinihomejuusto, savustettu vuohenjuusto,  Brie, Port salut, Manchego, Tilsit. Lisukkeeksi voi valita hilloa, hunajaa ja vaahterasiirappia. Yhdistä vaikkapa Gouda päärynän kanssa, Maasdam raikkaan sitruunahillon kanssa tai pehmeä savujuusto tyrnihillon kanssa. Juustot kannattaa asetella suurelle puutarjottimelle tai siistille puualustalle, sillä se on samalla bakteeriton hyvin huollettuna. Leikkaa juustoista kolmioita, tikkuja, kuutioita ja asettele kauniisti oheistarjottavien kanssa. Lautaseksi voit tarjota valikoiman erilaisia liinoja: Aurajuuston ystävälle Juustotarjotin, Viiniharrastalle Viinipullonkorkit, Tapaksista pitävälle vieraalle Oliivi, Humoristille ihan ehdottomasti Kulinaristi sorsa ja runoja ja aforismeja rakastavalle valokuvaaja Anna-Mari Westin Kahvilla ja viinillä liina. Vieraasi saa sitten illan päätteeksi liinan mukaansa yhteisten ja ihanien makumuistojen lisäksi. Löydät kauniita juustotarjotin kuvia ja ideoita myös Pinterest sivustolta ja tottakai, meidän juustoloiden sivuilta saat ihania vinkkejä erilaisiin tarjoiluihin. Nyt jos koskaan kannattaa aloitta todellinen juustoharrastajan elämä. Ei muuta kuin kauppahallin juustotiskille kysymään asiantuntijan viimeisimmät vinkit.
Lisätiedot
Paino 0,010 kg (kilogramma)
Mitat 20 × 17 × 0,01 cm (senttimetri)
Categories

, ,

Tuotetunnus: 1664

Kategoriat: Tiskirätit

Tagit: ä, joululahja, juusto, keltainen, ruoka, ruskea

KATSO MYÖS

Lisää ihanuuksia!

Ostoskori
Hae tuotteet